Egy Dursley Roxfortban - Érdekesség  

Posted by Deszy in

Dahlia tanárai a 19. fejezetből


Baldric Herfindahl – Átváltoztatástan
Constant Crowley – Bűbájtan
Arista Burke – Asztronómia


Baldric Herfindahllal kezdeném. Az ő nevének nem túl sok története van. Statisztika vizsga előtt épp azon gondolkoztam, hogy mi legyen a neve azoknak a tanároknak, akik nem szerepeltek még korábban, és éppen a Herfindahl-indexnél jártam a könyvben. És bár magát a tantárgyat nem értékelem túlságosan, megtetszett a név.

Ami a keresztnevét illeti, először a Frederick ugrott be, mindenféle keresgélés nélkül. De ez valahogy túl egyszerűnek tűnt. A hangzása viszont tetszett, és a Frederick névtől eljutottam a Baldricig, ami annyiban rokon név az előbbivel, hogy mindkettőnek a vége az uralkodó szó. (A ric.) Egyébként a Baldric jelentése bátor uralkodó, és szeretném elárulni ezúton is, hogy Herfindahl professzor annak idején Griffendéles volt. :)


Constant Crowley nevének a története már némileg kacifántosabb. Szerettem volna a bűbájtan tanárnak olyan nevet adni, ami valahogyan kapcsolódik egy híres mágushoz, mégsem olyan híreshez, mint Houdini vagy David Copperfield, mert az túl egyértelmű. Aleister Crowley híres okkultista volt, és megtetszett a neve. http://hu.wikipedia.org/wiki/Aleister_Crowley És ami Crowley professzor kalapját illeti, azt is ő ihlette. http://en.wikipedia.org/wiki/File:Aleister_Crowley_in_Hat.jpg

A Constant név pedig egyrészt utal a konstans (állandó) kifejezésre, másrészt egy Benjamin Constant nevű svájci gondolkodóra, aki egyrészt hirdette a vallásszabadságot (ami a kis fejemben összekapcsolódott Aleister Crowley tanaival), másrészt pedig olyan témákról fejtette ki véleményét, mint a szabadság és a tulajdon, és ez szerintem nagyon illik a mi bolondos Crowley professzorunkhoz. A név jelentése egyébként állhatatos.


Arista Burke. Nos, ha valaki arra tippelt, hogy az Arista nevű csillagnak az lesz a köze az új fejezethez, hogy egy újabb Black családtag bukkan fel, akkor beletrafált.

Az Arista a Szűz csillagkép legfényesebb csillaga. (Közismert neve Spica.)
Ezzel meg akartam mutatni, hogy a Black családnak még mindig vannak „jó” tagjai. Ezenkívül nem tudom, megfigyeltétek-e már, hogy a fantasy történetek szereplőinek előszeretettel van A betűs neve (pl. Aragorn, Arya), és ezt a jó hagyományt bizony Rowling is követte (Albus, Aberforth, Ariana, Alastor, Amicus, Andromeda stb.).
Ráadásul az Arista létező név, görög eredetű, és a jelentése a legjobb, és ez a szó az alapja az arisztokrata szónak.
Ja, és egyszerűen imádom a hangzását. :P

Ami a Burke-t illeti, jogosan mondhatjátok, hogy de hát nem is Black. Nos, erre a Black családfa adhat magyarázatot. http://users1.ml.mindenkilapja.hu/users/harryjp/uploads/Blackcsaldfa.gif (A második sor harmadik párjának férfi tagját nézzétek! Nekik vannak leszármazottaik is. :D)



És még a végére beszúrnék valamit, ami nem a nevekhez kapcsolódik, csak összegezném, hogy Dahliát három olyan tanár tanítja, akik az eredeti HP sorozatnak is szereplői voltak: Neville, Cormac és Michael Corner. (Nem számítva persze az örök mágiatörténet szellemünket, Binns professzort.)

This entry was posted on 2012. március 20., kedd at kedd, március 20, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 megjegyzés

Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
2012. március 22. 0:11
Kendra Dumbledore  

nos, tehát,köszi, hogy helyrehoztad a kis baklövésem :D
szóval nagyon tetszik, ahogy a neveket kiválasztod, tök kreatív :)
és őszinte részvétem a diákságnak McLagen professzor miatt :)

2012. március 24. 19:23

Megjegyzés küldése

Kommentek :)