Közérdekű: Válasz a kérdésre  

Posted by Deszy in

Sziasztok!


Többen kérdezősködtetek már arról, hogy Dahlia mikor fogja megismerni Harry történetét, mennyit tud, és Harry fog-e mesélni róla.

Annyi ilyen kérdést kaptam már, hogy úgy döntöttem, egyszerűbb, ha egy külön bejegyzésben válaszolok.

Először is szeretném leszögezni, hogy Dahlia már ismeri Harry történetét. Amúgy is sejtett már egy-két dolgot. De emlékeztek a Szakkörtag kerestetik című fejezetre meg a Potter Fan Klubra?


"Dahlia csak ült, és hallgatta, ahogy a keményvonalas rajongók hihetetlennél hihetetlenebb dolgokat mesélnek Harryvel kapcsolatban. Némelyiket el se akarta hinni. De amikor oldalra pillantott, megerősítést várva, Hugo mindig csak bólintott, jelezve, hogy a rajongók lehet, hogy kicsit túlzásba viszik a szeretetet, de amit mondanak, az igaz.

Dahliának el kellett ismernie, hogy egy dologra mindenképp jó volt a klubgyűlés: megismerni az unokatestvérét. Nem gondolta, hogy bármennyivel több információt találhatna róla, mint amit a körülötte üldögélők tudhatnak, főleg ha azt is figyelembe veszi, hogy két gyereke is ott van mellette.

Valamennyit már ismert a történetek közül. De most jött csak rá igazán, hogy ki is Harry, és miért van egész rajongótábora. Elképesztő dolgokat élt át: megszerezte a bölcsek kövét, járt a titkok kamrájában, ahol megmentette a feleségét – az egyik lány úgy adta elő a történetet, mint valami szappanoperát, a végét még meg is könnyezte, James legnagyobb örömére, aki alig tudta elfojtani a nevetést, amint apját csillogó páncélban harcoló hercegként festették le –, megnyerte a Trimágus Tusát – bár Dahliának fogalma sem volt róla, hogy az mi lehet –, és legyőzte Őt, Akit Nem Nevezünk Nevént."


Azt hiszem, elég nyilvánvaló, hogy Dahlia megismerte Harry történetét. Más kérdés, hogy a nagy nyilvánosság információ mennyire részletgazdagok. Minden történetet el lehet mesélni különböző szemszögekből, ez kétségtelen. (Gondoljatok csak arra, hogy mennyire más pl. a 1848-as forradalom és szabadságharc, ha magyar vagy ha osztrák szemmel nézed.)

Mi a történetet Harry szemszögéből ismertük meg a könyvekben. De abban mind egyetérthetünk, hogy más az egész, ha Ron vagy Hermione, ne adj isten mondjuk Piton szemszögéből követjük az eseményeket. 
Erre utaltam pl. azzal is, amit a rajongó lány csinált a gyűlésen. " járt a titkok kamrájában, ahol megmentette a feleségét – az egyik lány úgy adta elő a történetet, mint valami szappanoperát, a végét még meg is könnyezte" Harry számára akkor és ott semmi romantikus nem volt a történetben. Meg akarta menteni Ginnyt, mert aranyos lány volt, mert a legjobb barátja húga volt és mert Harry mindenkit meg akar menteni. Eszébe sem jutott, hogy azért csinálja, mert hú, de szerelmes lesz majd belé. 
Viszont ha ugyanezt Ginny szemszögből nézzük, aki totálisan bele volt zúgva akkor Harrybe, és minden bizonnyal lányos álmai voltak vele kapcsolatban, akkor valószínűleg számára Harry volt a herceg, aki megmentette. 

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy Dahlia a történet egy verzióját ismeri. Azt a verziót, ami a köztudatban megmaradt. Nyilvánvalóan rengeteg dolgot tudnak a Potter rajongók arról, mi történt, és mi hogy történt. De nyilván vannak részletek, amelyeket nem tudnak, nem úgy tudnak. 

Ez azonban 7 év volt Harry életéből. Sőt, ha szigorúan nézzük, akkor gyakorlatilag Harry egész élete. Nem életszerű az, hogy leülnek, és Harry egy az egyben elmesél mindent. Már csak azért sem, mert Harry nem az az ember, aki szeret ezekkel a dolgokkal dicsekedni. Még a gyerekei sincsenek tisztában minden részlettel. Ez Harry életének egy elég sötét szakasza volt, aminek nem feltétlen akarja minden részletét megosztani a gyerekeivel. Nem hiszem, hogy bármelyik szülő szívesen mesélne a gyerekeinek arról, hogyan kínozták meg. És bár Dahlia nem Harry gyereke, de korban akár az is lehetne. 

Tehát Harry két okból nem fog neki részletesen mesélni: mert nem szeret és mert nem akar róla mesélni. 

Ez persze nem jelenti azt, hogy az évek során Dahlia nem fog egyre többet megtudni Harryékről. Egyrészt, mert Harry gyerekeivel, rokonaival és barátaival van körülvéve, akik közül sokan (pl. Neville, Ron, Hermione, Luna stb.) maguk is részt vettek az eseményekben. Másrészt Dahlia könyvekből is meg fog még tudni dolgokat. Most kapott pl. karácsonyra egy könyvet Albustól. Sőt, még tanulni is fog róluk Mágiatörténetből. (Igen, Harry kötelező anyag!) Harmadrészt mert azért ha kérdezi Harryt, akkor nagy eséllyel válaszol, még akkor is, ha nem feltétlenül szeret róla beszélni. És az évek során nyilván szóba kerülnek a dolgok.

Tehát, nem, nem lesz olyan beszélgetés, amikor Harry és Dahlia leülnek, és végigmennek a hét könyv történetén. Mert nem reális. Ilyen nincs az életben. 
De igen, Dahlia már ismeri nagyjából Harry történetét, és az évek során egyre több részletet tud majd meg. Harrytől is, és máshonnan is.

This entry was posted on 2012. október 2., kedd at kedd, október 02, 2012 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 megjegyzés

Névtelen  

Véééééégre új fejezet! Már nagyon vártam! Szuper volt! :)

2012. október 29. 10:53

Most leírom az első dolgot ami eszembe jut erről: ez egy elképzelt Párbeszéd.

Ron: Ha tudtam volna hogy tananyag leszek inkább nyugton maradok és tanulok mint Hermione.

Hermione: khm-khm azt ugye tudod hogy én is Benne vagyok?

Ron: Akkor zabáltam volna mint az a páviánseggfej Monstro.

Hermione: ami azt illeti majdnem olyan sokat zabálsz :D

2012. november 7. 10:16

Megjegyzés küldése

Kommentek :)