Házválasztás  

Posted by Deszy in

Házválasztás 

Szóval akkor a ma már beígért rövid kis szössz a házválasztásról. Úgy döntöttem, addig halasztjuk, amíg Hugo, Lily és Nara is bekerülnek a maguk házába.

Nos, akkor kezdjük a főszereplőnkkel, akinek a beosztása a legtöbb visszhangot kapta. Tehát Dahlia, aki végül a Hollóhát házat gazdagítja. Sorban végigmegyek az összes házon.

Kezdjük azzal, amelyikről az első pillanattól kezdve tudtam, hogy Dahliának nem való. Ez pedig a Hugrabug. A Hugrabug a HP könyvekben eléggé háttérbe szorul, hiszen a főbb szereplők közül egyik sem ebben a házban tanult. Hirtelenjében egy ember ugrik be rögtön, aki ott tanult: Cedric. Illetve tudjuk még, hogy ott van Pomona Bimba, és persze a Pufók Fráter. Sokan úgy tartják, hogy ebbe a házba a „bénák” kerülnek, de nem ez az oka annak, hogy Dahlia nem ide került. Mert ebben nem hiszek. Cedric az élő, vagyis sajnos már holt példa arra, hogy a Hugrabugban is vannak tehetséges diákok. Ennek ellenére valahogy nem éreztem elégnek Dahlia számára, de még csak nem is ez volt a döntő szempont. A Hugrabugba járnak a nyájas, kedves népek, akiket én a mugli világban például ápolónőnek, szociális munkásnak vagy emberi jogi aktivistának tudok elképzelni. Dahlia nem ilyen.

Menjünk tovább akkor egy olyan házzal, ami megfordult a fejemben. Ez pedig a Mardekár ház. Adta volna magát a választás, hiszen ide kerülnek a ravasz emberek, és alapból ezt a házat gonoszként könyvelte el mindenki. Ez persze nem feltétlenül igaz, hiszen ide járt például Pereselus Piton és Regulus Black is, és bár mindketten rossz útra léptek, a szívük mélyén nem voltak gonoszak, és tetteiket próbálták is helyrehozni. Ugyanez az eset Draco is. Az viszont megfigyelhető, és erőteljesebben, mint a többi háznál, hogy a mardekáros diákoknak van egy sötét oldala. Nem feltétlenül biztos, hogy ez a rész a domináns, de van. Ez még persze nem jelenti azt, hogy Dahlia nem kerülhetett volna ide, de ő nem velejéig gonosz, és sokkal erősebb benne a jó, mint a rossz oldal, még akkor is, ha ezt a nevelésének köszönhetően eleinte csak ritkábban láthatjuk.

Ezután következzék az a ház, amit mindegyiknél jobban ismerünk: a Griffendél. Bevallom, először ide akartam tenni Dahliát. Sőt, az is megfordult a fejemben, hogy a süveg először a Mardekárba teszi, aztán kiderül, hogy rossz döntést hozott, és mégis átkerül a Griffendélbe. Adta volna magát, hiszen a legtöbb Weasley és Potter ebben a házban van, és azt már az elejétől tudtam, hogy Dahlia majdnem mindegyikükkel jóban lesz, vagy legalábbis ismeri őket. És közülük is fontos szerepet szántam, szánok Lily-nek. És abban teljesen biztos voltam, hogy Lily csak a Griffendélbe kerülhet. Ez nem volt kérdés. Ráadásul a Griffendél házat jól ismerjük, így könnyebb róla írni, és könnyen tudunk vele azonosulni, hiszen az egész HP sorozatot ezen keresztül éltük végig. Viszont sokkal több benne a klisé is, és sokkal „snasszabb” is. Ráadásul elég unalmas, ha minden szereplőmet a Griffendélbe teszem, csak azért, mert azt szeretjük, vagy nem szeretjük.
De a fő kérdés az volt, hogy Dahliának is ugyanolyan megfelelő ház-e, mint amilyen Harrynek vagy Lilynek. Azt kell mondanom, hogy nem, és ez az, amiért végül nem emellett döntöttem. Dahlia nem gyáva, de nem is olyan bátor, mint a legtöbb griffendéles. Ő inkább bátor akar lenni, és hol sikerül neki, hol nem az. Mint azt tudjuk, a bátorság nem a félelem hiánya, és döntéseinkben nyilvánul meg, hogy kik vagyunk. Ezek alapján Dahlia természetesen még lehetne griffendéles, mert a legtöbb esetben nem a félelme, hanem a bátorsága győz, de mégsem érzem benne az ősgriffendéles vért... Ezért repülhetnek felém a kövek, de ezt érzem. Dahlia bátor, de nem olyan bátor...

És akkor végül elérkeztünk az utolsó házhoz, ami végül Dahliáé lett. A Hollóhát. A Hollóhátba kerülnek az „éles elmék”, akiknek „a tanulás kaland”. Ebből sokan hajlamosak arra gondolnak, hogy a hollóhátasok mind stréberek, akik másban sem lelik örömüket, mint hogy naphosszat a pergamenek fölött görnyednek, és minden létező könyvet igyekeznek megtanulni. Nem hiszem, hogy ez így lenne. Hermione ilyen, de én úgy gondolom, hogy nála ez a bizonyítási és megfelelési vágyból, és abból ered, hogy griffendéles kalandok közben hasznos tudásra vágyik.
A hollóhátasok az én szememben inkább olyanok, akik születetten intelligens és érdeklődő emberek, akik képesek felismerni, hogy a tudás iránytű az élethez. Ehhez nem feltétlenül kell órákat tanulni, az is elég, ha magadba szívod a tudást, mint egy szivacs, és érdeklődsz. Luna Lovegood a legjobb példája annak, hogy a Hollóhátban nem csak stréberek vannak. Hanem tudós emberek. Rowling szerint ide kerülnek az olyan fura figurák, mint amilyen a mugli világban pl. Einstein. Lunát is mindenki bolondnak hitte, később mégis híres és elismert természettudós vált belőle. Vagy ide járt pl., mint azt megtudtuk a Pottermore-nak hála, Ollivanders is. Őt sem egy strébernek képzeli az ember, ha megpróbálja elképzelni fiatalon. Hanem inkább egy olyan fiút, aki él-hal a pálcákért, és a szabadidejében is állandóan a pálcamágiáról szóló könyveket bújja, vagy éppen a különböző pálcafákat vagy mágikus lényeket tanulmányozza. Mert a vérében van a tudásszomj. Nem feltétlen kell minden iránt érdeklődnie: Lunát a furcsa lények, Ollivandert pedig a pálcák vonzották. A kulcs az érdeklődésen, a szenvedélyes tudásszomjon van egy bizonyos témában.
Ezzel nem azt akarom mondani, hogy Dahlia ilyen csodabogár tudós, csak azt, hogy nem stréber, csak érdeklődő. És ennek a csíráit már láthattátok eddig is. Dahlia intelligens. Egészen kis korától pontosan tudta, mikor és hogyan manipulálja szüleit kedve szerint és tudta, mit kell tennie azért, hogy mindenki irigyelje. Veleszületett intelligenciája van, ami nem feltétlen egyenlő a tudással. Jó érzékei vannak, vág az esze, mint a borotva.
Azzal kapcsolatban, hogy Dahliának lesz vagy nem lesz efféle különleges érdeklődése, még nem mondhatok semmit, de majd kiderül...


És akkor jöjjön röviden a többi szereplőnk.

Narával kezdem, mert az ő esete elég egyszerű. Először is Nara édesanyja ugyancsak Hollóhátas volt, tehát a vérében van. Ezt a Süveg is tudja. Naránál a másik lehetőség a Hugrabug lett volna, hiszen nem csak szorgalmas és amúgy szeret tanulni (hiszen a mugli iskolában visszahúzódó diákként ezt már megszokta), hanem a vérében van a hollóhát, és ráadásul oda is szeretett volna kerülni Dahlia miatt.

Lily esete szintén nem túl bonyolult. Mindkét bátyja a Griffendélbe jár, és a szülei is vérbeli griffendélesek. Ráadásul örökölte Ginny temperamentumát. Oda is akart kerülni. Nem akarom sokáig ragozni, Lily vérbeli, száz százalékos, tiszta griffendéles.

Hugo nem könnyű eset. Ő rejtély. Még a nővére is a griffendélbe került, pedig ő híresen tudálékos, a szülei híres, szintén vérbeli griffendélesek, még akkor is, ha Hermionénál kicsit filózott a Teszlek Süveg. Akkor hát miért került Hugo mégis a Hollóhátba? Gyáva? Vagy csak eddig nem tudták róla, milyen mély tudásszomj és szorgalom van benne? Vagy valamiben mélyen tehetséges, mint Ollivander? Vagy esetleg kérte, hogy oda tegye a Süveg? Nos, ezt egyelőre senki sem tudja...
 

This entry was posted on 2011. szeptember 14., szerda at szerda, szeptember 14, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

3 megjegyzés

Szia Deszy! :D
Hosszú idő után végre volt időm elolvasni ezt az érdekességet. :D Így, szépen megfogalmazva, pontosan érvelve a dolgot, már tökéletesen megértetem, Dahliának csakis Hollóhátba kellett mennie. :) Meg a tudásszomj szerintem Lily Potterben is megvolt, így adott a vér, akitől örökölhette ezt. :D Tényleg, igazad van, Griffendél már snanszos lenne.
Amúgy a Hugóról a kíváncsiságomat nem elégítetted ki, de egyelőre várok. :D Ha mondjuk Hermionétől örökölte a tudásszomjot, akkor jó helyen van. :) Kíváncsian várom a következő fejezetet! :D És mikor lesznek további fordítások McGalagony, James-Vernon, Lily-Petunia, Petunia-Vernon-ról? Hiába lesek fb-n, de sajnos másról szól a téma. :( Azt hiszem őszi szünetben fogsz ráérni. :( Minden jót! Pussz :)

2011. szeptember 18. 10:51
Névtelen  

Szia!
Én nemrég kezdtem el olvasni a történetedet, és először olvastam, utána jöttek az érdekességek :) Amikor Dahlia a Hollóhátba került, nagyon csalódott voltam, de szerintem ez a te írói képességednek köszönhető: beleéltem magam Dahlia helyzetébe, és hogy az összes HP-könyvet Griffendéles szemszögből ovastam. Aztán, mikor kifejtetted, hogy miért nem kerülhet a Griffendélbe, én is rádöbbentem, hogy nem tartozik oda.:D Teljesen igazad van, de megvan az olvasói "csalódottság" ;)

Cherry

2012. január 2. 9:42
Névtelen  

Egyébként a Hugos dologra térve, szerintem teljesen beleesett Dahliába, és ezen vitatkozott a Süveggel :D
Cherry

2012. január 2. 9:44

Megjegyzés küldése

Kommentek :)