Vélák  

Posted by Deszy in

Sziasztok!


Na jó, rengeteg (de tényleg rengeteg) kérdést kaptam a vélákról, hogy mit tudnak, hogy lett véla Dahlia, stb. stb. 

Először is szeretnék hangsúlyozni két dolgot: nagyon örülök a kérdéseknek, még akkor is, ha ugyanazokat a dolgokat kérdezitek, szóval hajrá! És a másik, hogy nem azért tartok vissza információkat, mert gonosz vagyok, vagy csak részben azért. :P Egyszerűen csak a történet miatt csinálom. 

Na, és akkor szépen sorban. Egy érdekes kérdéssel kezdenék, ami abszolút jogos:

Az EDR elején Dahlia neve mellé a boszorkány szó kerül, nem a véla. 
Nem, ez nem baki. Dahlia boszorkánynak született, így boszorkány, amikor feljegyzik a nevét a könyvbe. 

És akkor néhány szó a vélákról.

Rowling a vélák faját bizonyos szempontból rendkívül részletesen megalkotta (ismerjük bizonyos képességeiket, ismerünk negyedrészben vélát stb.), más szempontból viszont nagyon nem, hihetetlen mennyiségű kérdőjel marad, illetve pontosan abból adódóan, hogy egy véla származású szereplőt ismerünk meg igazán, nem tudni biztosan, hogy mi az, ami az ő személyes tulajdonsága és mi az, ami a vélaságából fakad. (Például tévhit, hogy a vélák szőkék. NEM! Fleur szőke, pont.)

Az egyik legnagyobb kérdőjel a vélákkal kapcsolatban például a szaporodásuk. A legtöbben azon a véleményen vagyunk, hogy a vélák nőneműek. De léteznek véla férfiak? Ha nincsenek, hogyan szaporodnak? Na? Na?  Ugye! Erre például eddig nem kaptunk választ.

Éppen ezek a kérdőjelek és lyukak teszik lehetővé azt, hogy a véla kérdés érdekes lehessen a Végzősökben. Mert nincsenek válaszaink. Amit biztosan tudunk, attól nem térek el, ami kérdőjeles, ott a legvalószínűbb verziót választom, a lyukakat pedig egyrészt az eredeti véla legendák (igen, nem Rowling találta ki őket), másrészt a saját kútfőm alapján betömködöm. 

Tehát amit olvasni fogtok, az főként Rowling véláira épít, részben pedig a klasszikus legendákra és a saját ötleteimre. (Példának okáért aki követi a Facebook oldalt, az tudhatja, hogy Dahlia patrónusa hattyú. Az eredeti legendák szerint a vélák szép nőkön kívül meg tudtak jelenni lóként, farkasként és - meglepetés - hattyúként!)

Na, és akkor visszakanyarodva az eredetileg felvetett kérdésre: miért nem véla szerepel Dahlia neve mellett?

Az EDR és Végzősökbeli véla világban többféleképpen lehet véla az ember. Vagy annak születik, vagy azzá válik. Dahlia esetében az utóbbi történt. 

Arra a kérdésre sem válaszolhatok, hogy van-e véla Dahlia felmenői között. Az biztos, hogy boszorkány van, egyelőre elégedjetek meg ezzel a tudással.

Nyilvánvalóan Andresila körül is vannak még kérdőjelek, nem is kevés. Reményeim szerint amint a Végzősök befejeződik, minden tiszta lesz: mind a vélákról általánosságban, mind Dahliáról és Andresiláról.

This entry was posted on 2013. május 7., kedd at kedd, május 07, 2013 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése

Kommentek :)