Egy Dursley Roxfortban - Érdekesség  

Posted by Deszy in

Sziasztok!

Nos, ha már az új fejezet nem akaródzik elkészülni, akkor jöjjenek az érdekességek a 17. fejezetből! :)

Két érdekességgel készültem.

Az első a Mágiatörténet óra. Először is elmondanám, hogy ezt a részt egyszerűen IMÁDTAM írni. Így, csupa nagy betűvel. :)

A kedvenc részem a bevezető, ami ugye így hangzott: "A mágiatörténet a tapasztalat végtelen tengere. Minden mai tudásunk valamely elődünk tudásából fakad, ezért nem hagyhatjuk figyelmen kívül a múlt vizsgálatát." 

Az igazság az, hogy amikor elkezdtem írni, valami ahhoz hasonló idézettel szerettem volna indítani, mint "A történelem az élet tanítómestere". Meg szerettem volna teremteni ennek a varázsló verzióját, ezért elkezdtem szórakozni vele, hogy melyik szót mire tudnám kicserélni. Így született meg: "A mágiatörténet a tapasztalat végtelen tengere." És így egyben a bevezetés tulajdonképpen röviden az, hogy engem milyen érzések fűznek a történelemhez. :)

Ami az óra többi részét illeti... Tulajdonképpen ha az évszámos-muglis mondattól eltekintünk, nem írtam semmi hülyeséget, csak megpróbáltam a "mugli" történelmet varázsló szemszögből vizsgálni. Sámánok és táltosok - mint az tudjuk - valóban éltek, vagy legalábbis annak tartották a törzsek bizonyos tagjait. És az is igaz, hogy az ő feladatuk főként a túlvilággal való kapcsolattartás volt. 

Ami az évszámokat illeti... Nos, a mugli szó megjelenését a középkorra tettem, mert Rowling valamelyik könyvében olvastam (már fogalmam sincs, hogy melyikben, talán a Bogar Bárd meséiben, a pattogó fazekas meséhez fűzött Dumbledore jegyzetben), hogy a varázslók akkor kezdtek elzárkózni a mugliktól, amikor elkezdődött a boszorkányüldözés. Ez a középkorra tehető, a fénykorát legalábbis ekkor élte, és ekkor terjedt el igazán. És számomra logikus volt a következtetés, hogy a varázslók és boszorkányok akkor kezdték el külön szóval illetni a varázstalanokat, amikor a saját társadalmuk kezdett kialakulni, és az úgymond kívülállókat, a "másokat" valahogyan nevezniük kellett. Előtte a sámánok és a táltosok voltak megkülönböztetve, mert a mugli társadalomban ők voltak mások, utána viszont a boszorkányok különböztették a varázstalanokat. Szerintem ez logikus, úgyhogy nem is magyarázom tovább.

Nos, mint mondtam, a mugli szó elterjedését a középkor elejére tettem az előbb említett okokból, illetve azért is, mert az ókori társadalmakban a természetfeletti képességekkel megáldott embereket tisztelet övezte. (Pl. a delphoi püthiákat, orákulumokat) Ezért egy olyan évszámot választottam a mugli szó első írásos megjelenéséhez, amit az ókor és a középkor választóvonalának kiáltottak ki: 476-ot, azaz a Nyugatrómai Birodalom bukását. :)

A grimoire szó, ha esetleg valaki nem ismeri, nem az én fejemből pattant ki. Engedjétek meg, hogy ne én kezdjem el magyarázni, hanem idézzek: "A mágia rituális gyakorlatának legjelentősebb Grimoire-jai, varázskönyvei a középkor során keletkeztek. Ezek bevezetnek a mágia gyakorlati alkalmazásába, forgatókönyvet adva a mágus kezébe, hogy ezekkel az erőkkel hogyan kerüljön kapcsolatba, és hogy hogyan hajtsa őket uralma alá."

Nos, a Mágiatörténet óráról ennyit, ha még van kérdésetek, szívesen válaszolok azokra is. :)


A másik dolog, amit említettem, Amelia Swift neve. 

A vezetéknevével kezdeném. A swift angol szó, jelentése gyors, sebes. A nevet úgy választottam, hogy elkezdtem kutatni a leggyorsabban repülő madarakat. Bár nem a leggyorsabb, de az egyik leggyorsabb madárfaj a a sarlósfecske, angolul Common Swift. 

A keresztneve, az Amelia jelentése: szorgalmas, törekvő. De nem emiatt választottam. A nevét kölcsönöztem, méghozzá Amelia Eerharttól, aki a repülés női úttörője, az első nő, aki átrepülte az Atlanti-óceánt. Úgy gondoltam, ezért tökéletes választás egy repüléstan tanárnak és híres kviddicsjátékosnak.

This entry was posted on 2011. december 31., szombat at szombat, december 31, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

2 megjegyzés

Ez így tökéletes. :D
Amúgy erősen éreztem a történelem iránti szenvedélyedet az írásodban, mosolyogtam is emiatt. :D
A repüléstan tanárnál meglepődtem, mert azt hittem, hogy Hoock marad továbbra is. Mi történt vele?

2011. december 31. 21:44

Örülök, hogy tetszik. :)
Azért remélem, nem vittem túlzásba a töris részt, igyekeztem nem túl hosszúra elnyújtani, pedig tudtam volna még írni egy ideig. :D
Nos, Madam Hooch jól van, csupán visszavonult. Érezte, hogy százegynéhány évével már nem olyan gyors és szemfüles, mint annak idején, és átadta helyét a fiatalabb generációnak. :)

2011. december 31. 22:25

Megjegyzés küldése

Kommentek :)