Egy Dursley Roxfortban - Érdekességek  

Posted by Deszy in

Sziasztok!

Újabb érdekességet hoztam nektek. Ezúttal Dahlia születésnapja lesz a téma.

Ha esetleg nem emlékeznétek, hogy mikor is született, akkor segítek: június 21-én.

És hogy ez miért fontos? Emlékezzetek vissza kicsit a régi földrajzórákra!

Nyári napforduló az a pillanat, amikor a Föld forgástengelye a legkisebb szögben hajlik el a Nap sugaraitól. Az északi féltekén a nyári napfordulóig a Nap délről északra halad, utána pedig északról dél felé kezd mozogni, és az év leghosszabb nappalát adja (következésképpen a legrövidebb éjszakát).

A nyári napforduló az északi féltekén június 21-én van (esetenként 22-én vagy 20-án), a déli féltekén pedig december 21-én (esetenként 22-én). A magyar népi szokások szerint már korábban is fontos ünnep volt, de a kereszténység felvétele óta Szent Iván napjához (éjjeléhez) kötik a nyári napfordulót. (Forrás: Wikipédia)

Persze nem is annyira az a fontos, hogy mi milyen szögben hajlik, hanem inkább a népszokások, legendák, amik ehhez a naphoz kapcsolódnak... Többet nem árulok el, ha érdekel titeket, nézzetek utána, vagy várjatok a következő érdekességekre! ;) Annyit még elárulok, hogy ez a poszt nem véletlen... Lesz még szerepe ennek a napnak, több okból is. ;)

This entry was posted on 2011. július 9., szombat at szombat, július 09, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése

Kommentek :)