Guide a hetedik fejezethez  

Posted by Deszy in

Sziasztok!

Gondoltam az Egy Dursley Roxfortban hetedik fejezetéhez készítek egy ilyen útmutatót, bár ez nem a legjobb szó rá. Na mindegy. Szóval ez egy kis kiegészítés lesz a fejezethez, ami megmagyaráz bizonyos dolgokat, és egy-két apró részletre is rámutat, amit lehet, hogy nem vettetek észre. :)


Az első, amit észrevehettetek, az az, hogy kicsit kiegészítettem a gringottsi verset. Ez akkor jutott eszembe, amikor eldöntöttem, hogy Harry nem fog bemenni a Gringottsba, mert még mindig fújnak rá a koboldok. És ekkor gondoltam rá, hogy az, hogy hárman betörtek, és még sikerült is ellopniuk valamit (hiszen Voldemortnak az első részben nem sikerült), valószínűleg elég mély nyomott hagyott a koboldokban. Hiszen ők soha nem felejtenek, mint pl. Griffendél kardját is a magukának érzik. Ők számomra kicsit hasonlóak, mint az Eragonban a törpök: zárt közösség, tehetség a kovácsmesterséghez, távolságtartás a nem közéjük tartozókkal, és hosszú emlékezet...

Szóval azt már régóta tudtam, hogy Harry nem kíséri be Dahliát, eredetileg Hermione lett volna a szerencsés. Hiszen neki van a legtöbb tapasztalata mugli pénzzel. De aztán két okból nem ő lett: egyrészt ő majd később jelenik csak meg, ez a történetvezetés szempontjából jobb így, másrészt pedig valószínűleg rá is emlékeznek a koboldok, még akkor is, ha a főbűnösnek a „kis túlélőt” tartják.

Az pedig, hogy Neville valamennyit elhint Dahliának, az a fokozatos megismerés miatt van. Hiszen Dahliának fogalma sincs róla, hogy az unokatestvére híres ember, és nem is ok nélkül...


Második... :) Ezt van, aki észrevette, van, aki nem. De nem olyan nagy spoiler, hogy ne árulhassam el. Ha mégsem szeretnéd tudni, akkor ezt a bekezdést ugord át! Most következik a kicsi spoiler, ha nem akarod tudni, most hagyd abba a bekezdés olvasását!!! Na szóval, Nara, akivel Dahlia megismerkedik Cho Chang lánya. Az utalásokból ki lehetett találni, hiszen: 1. A Nara japán származású név. 2. Írtam, hogy Nara keleti származású, valószínűleg japán. 3. Nara édesapja mugli, édesanyja boszorkány, és Jo nyilatkozataiból tudjuk, hogy Cho Chang hozzáment egy muglihoz. 4. Nara édesanyja Hollóhátas... Ha ez nem tűnt fel, akkor most már tudod. :) Nara egyébként fog még szerepelni, szóval ne aggódjatok, visszatér! :) Ezzel kapcsolatban még felmerült a kérdés, hogy most akkor Cho Chang tulajdonképpen kínai vagy japán? Nos, a könyvekben erről nem tesznek említést. Katie Leung, aki a filmben Chot alakítja, kíani származású. DE! A Cho keresztnév japán, és a Chang vezetéknév is szerintem inkább japános hangzású, mint kínai. Igazándiból részletkérdés... xD


És akkor következzen a legizgalmasabb. A pálcaválasztós rész!

Először is, a két Ollivander... Mindig csodálkoztam, hogy a könyvben Jo nem említi, hogy Ollivandernek lenne gyereke. Pedig az üzlet már több, mint kétezer éve a családé, így nyilván apáról fiúra száll. De vettem a bátorságot, és feltételeztem, hogy ennek ellenére van neki. :) Illetve Ollivander már elég öreg eddigre ahhoz, hogy ne bírja egyedül az üzletet, és a nagy csata előtti kínzás is megviselte. De nem akartam csak úgy megszüntetni a boltot, mert az bűn lenne. Ráadásul Dahliának kijár egy Ollivander pálca. Ollivander fia sok dologban hasonlít az apjára, de kicsit modernebb felfogású, és nyitottabb a merész ötletekre és az újításokra. (Zárójelben hadd jegyezzem meg, hogy én nagyon bírom az ifjabb Ollivandert. xD)

Az, hogy mindketten mélyen meghajoltak Harry felé, ahogyan azt Dahlia észreveszi, nem véletlen. Tudják, hogy Harry tulajdona (hiába tette vissza Dumbledore sírjába) a Végzet pálcája, Pálcák Ura, a Halálvessző, a bodzapálca, vagy ahogy tetszik, és ezzel külön tisztelet jár neki a pálcakészítők részéről. Hiszen ők is tudják, hogy mekkora szó ez. Szóval most kivételesen nem a „kis túlélőnek” szólt a figyelem, hanem a bodzapálca birtokosának.

Aztán... Mit tudtunk meg még Dahliáról? Igen, Dahlia balkezes... Dahlia balkezességének nincs különösebb oka, egyszerűen szerettem volna, ha balkezes. Én magam jobb kezes vagyok, de a balkezesség témakörét mindig érdekesnek találtam. Azt, hogy hogyan alakul ki, az emberrel születik, vagy nevelés kérdése, vagy az, hogy úgymond „rossz” dologként van/volt elkönyvelve, pedig bizonyított, hogy rengeteg zseniális tudós és/vagy művész balkezes volt. (Pl. Leonardo da Vinci) Szóval csak az érdeklődésem az oka, hogy Dahlia balkezes. Illetve két kisebb oka is van: Harry az eredetiben jobbkezes, és így ez sem ugyanaz, másrészt pedig az a szereplő, aki majd Dahlia párja lesz (nem mondom meg, hogy ki az :P) jobbkezes, és így szépen kiegészítik egymást. Most majd kezdhetitek lesni, hogy ki jobb- és ki balkezes a történetben. :D

A Dahlia által kipróbált pálcák között van mindenféle hosszúságú, fájú vegyesen, és az összes magot is kipróbálta, amiről Rowling írt. (Egy általam írt másik fanficton főszereplőjének pálcája is a kipróbáltak között van, ami nem csak a HP világában játszódik, hanem vegyes fic. A címe Elmerülve a varázsban, és a főszereplő lány, Lizi, utazni tud a különböző fantasy témájú könyvekben megjelenő világok között. Nagyon röviden összefoglalva. XD Szóval Lizié az ébenfa pálca, amit Dahlia kipróbál. :D)

Amikor Dahlia a nem megfelelő pálcákkal suhint... Három ilyen jelenetet írtam le kicsit bővebben (igen, számmisztika! xD), ezek közül az első a vázaeltörés, amit Harry is produkált annak idején. Szeretem a párhuzamokat az eredeti könyvekkel, és ez az egyik. Az pedig, hogy felgyújtja Harry talárját, kicsit hasonló, mint amit Hermione tett Pitonnal a bölcsek kövében a kviddicsmeccs alatt.

Azt, hogy Dahlia pálcája milyen fából lesz, már szinte a kezdetektől tudom. Hogy miért? Csekkold a kelta fanaptár fáit! ;) Tizenkét hüvelyk. Újabb számmisztika, plusz a tizenkettes az egyik kedvenc számom. És akkor a lényeg: a pálca magja. Ezen elég sokáig gondolkoztam. Abban biztos voltam, hogy nem sárkány szívizomhúr lesz. Főnixet sem akartam. Maradt az unikornis meg a vélahaj, de ugye tudjuk, hogy Ollivander nem használ vélahajat... Hogy miért a vélahaj mellett döntöttem, azt egyelőre nem mondom el, de tudjátok, hogy már a szavazás kiírása előtt tudtam, milyen lesz a pálca. Már csak az volt a kérdés, hogy hogyan és miért került Ollivanderhez vélahajas pálca. Újraolvastam az Abszol utas fejezetet a bölcsek kövéből, és akkor hirtelen ott volt az a pálca a kirakatban. És eszembe jutott, hogy régebben találgatták, hogy az lesz az egyik horcrux. De nem lett. És ekkor megszállt az ihlet, és biztos voltam benne, hogy az a pálca lesz a mienk, vagyis Dahliáé. :)

És a két Ollivander arról vitatkozott, hogy lehet-e az a pálca a megfelelő. Az idősebb elzárkózik a vélahajas pálcáktól, viszont ahogyan már írtam, az ifjabb modern, újító felfogású, és az ő ötlete volt, hogy próbálják ki.

Octavius Ollivanderről és a pálca megrendelőjéről sem mondhatok semmit egyelőre. Találgassatok! :P

Nos, azt hiszem, mindent leírtam, amit hozzá akartam fűzni a fejezethez. Ha pedig nem, akkor majd még jelentkezek. :D

This entry was posted on 2011. július 26., kedd at kedd, július 26, 2011 and is filed under . You can follow any responses to this entry through the comments feed .

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése

Kommentek :)